Thursday, November 25, 2010

Pealtvaataja JÄNES

Toetan minagi Jänese tagasiastumist.

Ühe ministri vastutada ei ole ainult allasutuse eelarvedistsipliin, vaid terve valdkonna sisuline areng: reformid ja töörahu seal hulgas. Ma ei ole kindel, kas Siitan tuli lahti lasta või mitte. Selleks oleks hea ajakirjandusel teha üks põhjalik analüüs. Muuseas, ministeeriumi haldusala asutustel on teistelgi maksuvõlg, miks ei nõuta nende direktorite vallandamist? Aga see viis, kuidas Siitan vallandati, ei ole kultuursele ministrile kohane. Kuude kaupa ignoreerida oma allasutuse juhti, kes soovib ministriga kohtuda. Lisaks on teada, et asutuses on probleemid - no kuulge!

Lugesin ministriga intervjuud ning hakkas kurb. Suhtlus Siitaniga pidavat olema kantsleri rida; reformid haldusalas Järvi "süü" ja minister oli pealegi eellepingu allkirjastamisel "PEALTVAATAJA". Ei sõnagi sellest, et mis tööd (peale auditi peale saatmise) Jänes ise ka teeb või mille eest ta vastutab.

Teadmiseks: reforme saab läbi viia ja allasutusi liita ikka ministri allkirjaga. Mitte Järvi või Siitani allkirjaga. Reformide läbimõtleminegi on ministeeriumi kohustus ja mitte Järvi või Siitani oma. Ja kui Siitan oli vaja lahti lasta, siis oleks tulnud seda peadirigendiga esmalt rääkida. Tutvustada talle olukorda ning leppida kokku, mis edasi saab. Selle asemel tegutses minister Järvi selja taga ja teatas, et tema ei õpeta Järvit, mida dirigeerida. Ehk siis vana hea Reljani "jäägu tema oma liistude juurde". Pole vist mõtet rääkida, mida selline suhtumine demokraatiaga teeb... Pole mõtet aga mainidagi, mida teeb see organisatsiooni ühe tippjuhiga kui tema tiimikaaslasele - teisele tippjuhile sulg sappa lüüakse.

Kõige tipp oli tõesti, kui lekitati eelleping meediasse. Kujutage ette - "rikaste" parempoolne erakond hakkas rõhuma klassivihale, et kus Järvi saab suurt raha. Ei sõnagi sellest, et palju Aleksejev (ERSO eelmine peadirigent) sai, või palju teised dirigendid saavad. Konfidentsiaalse lepingu lekitamine konkreetse inimese palganumbriga on vist koduses mudamaadluses tõesti esmakordne ning selles osales lausa peaminister. Nii madalale ikka annab langeda. Aga oligi loodud müüt: kuri ja ahne Järvi ning lollike Siitan, või vastupidi. Ja Jänes esines PEALTVAATAJANA.

See kõik on tipnenud sellega, et ERSO saaga ületas rahvusvahelise uudiskünnise ning kultuurirahvas on lõhki. No vaata, kust otsast tahad, ei saa pidada edukaks ministri tegevuseks. Minister astuks rahvusvahelise skandaali puhul tagasi, aga meil on PEALTVAATAJA JÄNES. Kahju.

PS. Lisaks veel, et praegune kahju ERSOle on väga suur: riideid tuleb vahetada endiselt noodikapis, harjutamiseks teha auk seina, usaldusisik lahkub ning kõigele lisaks tuleb leida veel peadirigent kah. Mul on ükskõik, missugusest erakonnast ja soost kultuuriminister on. Sellist tulemust ei ole kuidagi võimalik pidada edukaks.

No comments: